Отворено управление, затворени очи

Срещата на управлението с медиите поднесе няколко забавни момента и никакви изненади

Кабинетът „Орешарски“ е първият кабинет, който не е срещнал социален протест през зимата, Тройната коалиция е била по същество „разпределяне на баницата“, а въпросите, свързани с Делян Пеевски са „изместване на фокуса с измислени проблеми“.

Това бяха най-интересните и озадачаващи заключения от срещата на лидера на ДПС Лютви Местан, лидера на БСП Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски с главни редактори и репортери на повечето медии в страната на събитие, озаглавено „Отворено управление“. На продължилата над два часа среща, отразявана пряко от националните телевизия и радио, имаше продължителни политически отговори, кратко време за въпроси и почти никакво задълбочаване по конкретните теми. Също така, нямаше никакви изненади.

Шизофренията на властта

Най-противоречива бе ситуацията на Лютви Местан. Той първо заключи, че единственият „истински социален“ протест през зимата е бил този на тютюнопроизводителите (повечето от които избиратели на неговата партия), който бе потушен със спешно раздаване на пари и други мерки. „Това е реален протест“, заяви Местан, директно намеквайки, че останалите протести през тази година не са били такива. „Ще обръщаме внимание винаги, когато се решават конкретни, реални проблеми“, допълни лидерът на ДПС. Или с други думи, реален протест е нещо, с което управляващите могат да се справят с пари от бюджета.

Раздвояването на Местан обаче се задълбочи, когато се наложи да опише срещите на депутата от собствената му група Делян Пеевски с Бойко Борисов. Според обясненията на Местан, които звучаха като елегантно заобикаляне на темата, Пеевски се е срещал „десетки, ако не стотици“ пъти с бившите управляващи, но тези срещи не били част от политиката на опозиция на ДПС. Те не притеснявали Местан, но в същото време остана усещането, че чрез тях Борисов се бил превърнал в „синоним на задкулисието“.

Въпросите за Пеевски са „изместване на фокуса с измислици“, допълни Сергей Станишев. „Въпросът „Кой“ е димна завеса за прикриване на много други въпроси за българското задкулисие и функционирането на политическата система. Ще отстояваме свалянето на всички маски в българската политика“, заяви Станишев. Неговата ситуация обаче бе не по-малко двойнствена, като в един момент Станишев, версия 2014 г. се сравни със Станишев, версия 2005 г. и порица старото си „аз“. Коалиционното споразумение на Тройната коалиция е „разпределение на баницата“ по схемата 8:5:3, каза лидерът на БСП и попита българските граждани дали искат това и сега. Думите на Станишев бяха в отговор на въпрос, който никой не зададе, но според него „витае във въздуха“ – дали „ДПС е преяло с власт“ и дали притиска БСП при взимането на управленски решения.

По-добре да гледаме назад

Връщането в близкото минало бе любимото упражнение на тази среща, а справедливост беше една от най-използваните думи. Връщането на подоходния данък за хората на минимална работна заплата и разпределянето на 500 млн. лв за общините, например, бяха разгледани именно като възстановяване на справедливостта, тъй като ГЕРБ не са дали нито стотинка за десетки общини на ДПС и не обърнали внимание на бедните хора. „Ще има специална мини-програма за Северозападна България“, обеща Станишев, въпреки че все още не е ясно как ще се случи това, след като Европейската комисия вече е отхвърлила подобно предложение на България.

„Не беше справедливо, когато МВР се ползваше като наказателен взвод, или институциите за мачкане на бизнеса, а държавата не обръщаше внимание на мизерията на хората“, обобщи Станишев любимата си тема за кабинета „Борисов“. Той обясни, че страхът не си е отишъл, защото редица червени кметове се притеснявали какво би станало, ако „те се върнат“. Според Станишев, Бойко Борисов използва мотива за падането на кабинета като спойка за групата и партията си вече цяла година. Но и той, и Местан отказаха да обяснят какви резултати от евроизборите биха разгледали като поражение и липса на доверие (нещо, което доскоро беше тема за БСП и ДПС). Единственото, което лидерът на БСП и ПЕС посочи, е че „БСП се стреми да е първа политическа сила на евроизборите. Ако получат по-добър резултат двете сили, кабинетът ще има по-голяма сила за реформи. И ако не е убедителен, силите на реванша, на ГЕРБ, ще надигнат гребен, отново.“

Украйна

Една от най-важните теми, на които се спря разговорът, беше кризата в Украйна. Тримата управляващи подкрепиха цялостта на украинската държава и призоваха за преговори между Русия и Украйна, въпреки че гласове от ДПС и БСП през изминалата седмица порицаха позицията на България срещу Москва. Пламен Орешарски уточни, че външният министър е съгласувал с него позицията си, когато Вигенин се е срещнал с украинското правителство и изрази подкрепа за териториалната цялост на страната. „Прецених, че с малцинство от 250 хил. души българи си заслужава да се внимава“, каза премиерът.

Интересен коментар направи Местан, който директно свърза ситуацията в Украйна с тази в България. „Ние се противопоставяме срещу всякакви законови ограничения спрямо българския език в Украйна. Предполагам, се сещате, че търся пряката връзка с проблема във вътрешнополитически план“, каза лидерът на ДПС, визирайки скорошния спор за майчиния език в изборния кодекс. Въпреки това, в отговор на въпрос за търканията между БСП и ДПС, Местан ги омаловажи и каза, че „смисълът на този кабинет не може да се сведе до една тема, колкото и важна да е за ДПС“.

Реформите

Като довод за оставането на власт на кабинета „Орешарски“, Лютви Местан изтъкна решението за промяна в политиката на правителството към разпределението на земеделските субсидии така, че те да не се насочват предимно към едрите стопанства. Той заяви, че ще бъде променен моделът – малките земеделски производители ще получават не 30, а 45 лева на декар субсидия от ЕС. Заедно с помощта от 1250 евро на година за стартиране на производство, които могат да се получават вече без ангажименти за еко-земеделие, с типови проекти и без консултант, това е съществена помощ за българското земеделие и достижение на кабинета, заяви Местан, въпреки че доста от решенията са на ниво ЕС, където също искат да се защитават по-малките стопанства.

Ако имаше тема, по която властта звуча в по-голям синхрон, това беше данъчната политика. От изявленията стана ясно, че поне засега няма да има промяна във философията на основните данъци. „Не е тайна, ние заявихме предизборно, че ще настояваме за въвеждане на прогресивен данък. Тази позиция не се одобрява от ДПС. Но част от тази политика вече е реализирана – въведе се нулева ставка за доходи до 340 лв. И това е изпълнение, макар и не цялостно за нашия предизборен ангажимент“, посочи Станишев. Премиерът допълни, че нямат планове да увеличават данъци и че счита за доста добра данъчно-осгурителната система на този етап, тъй като тя дава на България важно преимущество в конкурентната борба с останалите държави в региона за привличане на инвестиции. /Капитал/