Безплатни прегледи за глаукома от днес до 28 март в УМБАЛ „Свети Георги“

Кампания за безплатен скрининг на глаукома и катаракта организира от днес до 28 март Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. Консултациите включват измерване на очното налягане. Желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на телефон 032 602 649, всеки делничен ден от във времето от 10 до 13 часа.

Акцията се провежда ежегодно в подкрепа на Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 9 до 15 март включително. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за седма поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома и на Световната глаукомна пациентска асоциация. Тази година кампанията протича под надслов „Победи невидимата глаукома“.

Тъй като през последните няколко години интересът на пациентите към кампанията непрекъснато се увеличава, прегледите през 2014 г. ще продължат по-дълъг период, обясни началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова. Тя припомни, че през 2013 г. скринингът е бил обявен с продължителност 2 седмици, но заради големия брой записали се още в първите дни, кампанията е продължила повече време.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социалнозначимо заболяване.

Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде, т. нар. старческа катаракта. Обикновено, когато се прави скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се извършва и пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания след 50-годишна възраст – като катарактата или свързаната с напредването на възрастта макулна дегенерация.

Статистиката, която води Националната глаукомна асоциация сочи, че между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но само прибилизително 50% от тях знаят, че са болни и предприемат лечение. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – най-често във фаза на напреднало увреждане, когато лечението не е достатъчно ефективно или не може да се приложи.

След 50-годишна възраст трябва поне веднъж годишно всеки да си прави профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане, съветват очните лекари. /р.Пловдив/