Украински бойни кораби напускат Севастопол

Украйна мобилизира всички, от които въоръжените сили се нуждаят в момента, подчерта секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий

През последното денонощие около 10 кораба от Черноморския флот на Украйна са напуснали Севастопол, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на
местни източници.

От администрацията в Симферопол потвърдиха за РИА Новости, че десетина кораба са напуснали базата в Севастопол през последното денонощие „без каквато и да било принуда от страна на администрацията на Кримската автономия“, като уточниха, че впоследствие няколко кораба се върнали в базата в Севастопол поради повреди.

Председателят на Одеската областна администрация Николай Скорик, цитиран от ИТАр-ТАСС, потвърди, че част от корабите от ВМС на Украйна в момента се отправят от севастопол за Одеса, където ще бъдат дислоцирани в пристанище „Южний“.

Той съобщи, че утре областният съвет ще се събере на извънредна сесия, за да приеме обръщение към украинското ръководство и гражданите на Одеска област с призив за запазване на единството на Украйна и на спокойствието в района. По думите му ситуацията в областта е стабилна и се намира под контрола на властта, която функционира нормално.

Украинският парламент призова за изпращане на международни наблюдатели,

които да помогнат за защитата на ядрените централи в Украйна предвид изострящото се напрежение в отношенията с Русия.

Парламентаристът Григорий Немиря заяви, че парламентът е отправил призив към страните по ядрено споразумение от 1994 г., гарантиращо сигурността на Украйна, включително САЩ, Великобритания и Русия.

Украйна ще мобилизира резервистите си, за да гарантира сигурността и териториалната си цялост,

съобщи днес украинският Съвет за национална сигурност.

„Министерството на отбраната трябва да мобилизира в цяла Украйна всички онези, от които въоръжените сили се нуждаят в този момент“, подчерта в телевизионно изявление секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий. Според него тази мярка трябва „да гарантира сигурността и териториалната цялост на Украйна“ след „нарушаването от страна на Русия на двустранните споразумения, главно относно Черноморския флот“.

Въоръжените сили на Украйна са приведени в пълна бойна готовност съгласно указа на изпълняващия длъжността президент председател на парламента Олександър Турчинов, заяви на брифинг във Върховната рада Парубий. С този указ е приведено в действие решение на Съвета за национална сигурност от 1 март за неотложни мерки за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната. Втората точка от решението на Съвета, според Парубий, е секретна, а в третата се предвижда провеждане на „учебни сборове на военнослужещите във въоръжените сили на Украйна“.

На министерския съвет е наредено да отдели средства за гарантиране на сигурността на украинските граници, а на външното министерство – да се обърне към страните по Будапещенския меморандум от 1994 г. и други държави с призив да гарантират суверенитета, териториалната цялост и сигурността на Украйна, посочва ИТАР-ТАСС. Документът съдържа искане за мерки за гарантиране на сигурността на енергийните обекти на територията на Украйна. Предвижда се и създаване на оперативен щаб за „мониторинг на ситуацията в Крим, който ще анализира информацията“.

Във Върховната Рада на Украйна е внесен

законопроект за предоставяне от Европейския съюз на кредитна помощ на Украйна в размер 610 милиона евро, предава РИА Новости.

Негов инициатор е и.д. президентът Олександър Турчинов.

Проектът за макрофинансова помощ от ЕС от 610 милиона евро е разработен от украинското министерство на финансите.

Най-богатият украински бизнесмен Ринат Ахметов защити суверенитета и целостта на своята страна.

В декларация, качена на сайта на неговата финансово-промишлена група СКМ (Систем Кепитал Мениджмънт), той заявява: „Използването на сила и неправомерни действия е недопустимо. Убеден съм, че кризата може да има само едно решение – мирно.“ Ахметов призовава съгражданите си да се сплотят и да осигурят стабилно функциониране на украинската икономика. Ще работим 24 часа в денонощието, за да поддържаме функционирането на инфраструктурата на Украйна. Това ще е нашият главен принос за целостта на страната, отбелязва той.

Подобно изявление направи и председателят на съвета на директорите на Индустриален съюз Донбас Сергей Тарута. Според него въвеждането на руски войски в Украйна може да се разглежда като окупация. Бизнесменът призова украинските си колеги да се обединят в защита на страната.

Украинската православна църква – Московски патриархат, обвини днес властите на Русия в нарушаване на библейските заповеди.

Повечето информации за Украйна, излъчвани от централните руски ТВ канали, са лъжа, както и всичко изречено на пресконференцията на Виктор Янукович в Ростов на Дон, се казва в изявление на прессекретарят на Украинската православна църква Георги Коваленко, цитирано от Лента.Ру. Това е пряко нарушение на заповедта „Не лъжи“. А въвеждайки в Украйна войски, Русия нарушава заповедта „Не убивай“ и „Не пожелавай дома на ближния си“. Ние няма да приемем нито една политическа декларация на патриарх Кирил, ако той одобри агресията на Русия, изтъква Коваленко и добавя: Всички свещеници на Украинската православна църква – Московски патриархат са граждани на Украйна и смятат да останат верни на страната си.

На 1 март Черновицкият и Буковинският митрополит Онуфрий изпрати открито писмо на главата на руската православна църква патриарх Кирил с молба да не допусне кръвопролития на територията на Украйна. Моля, издигнете глас за запазване на териториалната цялост на украинската държава, се казва в обръщението. Досега официален отговор от патриарх Кирил няма. /Vesti/