Плевнелиев в Пловдив: Налагам частично вето върху Изборния кодекс

Кодексът отнема президентски правомощия при назначаването на ЦИК,с което няма как да се съглася.Това заяви в Пловдив президентът Росен Плевнелиев, който беше помолен да коментира мотивите си да върне Изборния кодекс.Декларира се желание за висок професионален ценз на членовете на ЦИК,а в същото време не виждаме никакви изисквания,вложени в закона.Бих се радвал да ги видя, уточни  Плевнелиев.По думите му голяма грешка е и отказа дори да се приложи експериментално електронен вот.

Не трябва да гладеме назад, а напред към 21 век. Българите са в интернет, те знаят и могат и сме длъжни да им даде адекватно решение. Не съм доволен и от разпоредбите, които визират недостатъчната възможност на гражданите да подреждат хората в листите. Гражданите ясно казаха, че искат мажоритарност и да видят повече личности, хора, които да работят за това нацията да намери своя пример и достойно представителство, допълни държавният глава. Той отчете,че в новия Изборен кодекс има и подобрения,затова и ветото му е частично-само върху някои текстове в него.

„Посочили сме точно и ясно кои текстове трябва да бъдат подобрени и  какви са аргументите ни. Държавният глава действа в рамките на три дни. Във вторник получихме документите , свързани с приетия закон, в петък съм си сложил подписа. За мен бяха трии дни на тажък труд , можех да бавя две седмици. Днес всичко е разписано, процедурата минава в парламента, каза още Росен Плевнелиев.

Държавният глава присъства на представянето на книгата на Димитър Райчев „Хроника на един президентски мандат”, която проследява политическата кариера на Петър Стоянов и неговия президентски мандат. /Марица/