Давутоглу: “Българите са приятели“

Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу заяви, че турците и българите винаги са били в приятелски отношения, които ще продължат и занапред. За някои акценти от визитата му в България информира Г. Папакочев.

Единствено България наричаме „комши“ и „Българите винаги са били приятели, ще бъдат и в бъдеще“ – тези думи на турския външен министър Ахмет Давутоглу цитират някои турски медии по повод посещението на Ахмет Давутоглу в България. При срещата си с българските граждани от турски произход в Шумен той подчерта, че те са „мост между нашите страни“ и добави: „Много е радващо, че между нашите народи има близки взаимоотношения, защото ние сме съседи завинаги. Шумен е област, която е специално място за нас“, заяви Давутоглу. Министърът подчерта значението на турските инвестиции в този регион, които създават работни места и заздравяват отношенията между двете страни.

В спокойна и приятелска атмосфера премина преди това и посещението на турския външен министър в София. Рутинните „лозунгови“ протести на националистите от „Атака“ при визити на турски политици също не повлияха върху позитивния тон на официалните междусъседски срещи. Дори повече, площадната изява на Сидеров и неколцината му сподвижници щеше да остане съвсем незабелязана, ако някои телевизии не излъчиха в новините си баналните вече кадри с разправия и „сбутване“ между полицията и крайните националисти.

Затова пък агенциите акцентираха върху общата оценка на президента Плевнелиев и турския външен министър, че проявите на ксенофобия и религиозна нетърпимост са недопустими и трябва да срещнат категоричен отпор от страна на институциите. След срещата си с външния министър Вигенин, турският му колега Давутоглу не пропусна обаче да припомни, че нападението срещу пловдивската джамия на 14 февруари е създало в Турция огромно „огорчение“, след което благодари на българските власти за предприетите от тях мерки.

Енергийна диверсификация и защита на границитеАхмет Давутоглу потвърди, че през март ще бъде подписано споразумението за интерконекторната газова връзка между двете балкански съседки. Той открои важните проекти за пренос на енергийни ресурси от Каспийския регион и Средна Азия към Европа като принос към енергийната диверсификация и повишаването на сигурността и на България.

Турският първи дипломат отбеляза необходимостта от създаването на културни центрове в двете страни с аргумента, че в България има много „турскоговорящи негови сънародници“, както и многобройни български изселници в Турция, които са мост за приятелството между двете държави.

Българският му колега Вигенин от своя страна информира за очакваното подписване на споразумението за тристранния граничен център между България, Турция и Гърция, който да облекчи ефективното наблюдение на границите. Нужна ли е, при това положение, изграждащата се вече 30-километрова телена ограда на българо-турската граница?

Бившият военен министър/1994 – 1995г/ Бойко Ноев каза за Дойче Веле, че според него е необходима временна физическа преграда между двете страни, която не е предназначена да разделя техните народи, а да решава единствено проблема с нелегалното преминаване на големи групи хора. /DW