МВР и прокуратурата влязоха зрелищно в Столичната община

Пълната мистерия около акцията роди множество версии какво точно се разследва – Общинска банка, големите сделки на бивш кмет на София или международен наркоканал

Настъплението на МВР и прокуратурата срещу Столичната община придобива все по-голям размах, след като вчера прокурори влязоха показно в Столичната община и в Общинска банка при акция, чиято цел бе забулена в пълна тайна. Пълното мълчание от страна на институциите породи различни спекулации за операцията, като версиите варираха от канала за кокаин, разкрит във Франция преди седмица, до разследване за големите сделки и паричните потоци по времето на бивш кмет. Появиха се и догадки, че става дума за стари дела за балите с боклук или пък за сигнал на миноритарния собственик на банката Христо Ковачки. По думите на зам.-председателя на общинския съвет Вили Лилков от ДСБ полицията е поискала достъп до архива с документи за обществени поръчки. Той определи акцията като „пресилена и бутафорна, тъй като документите могат да бъдат поискани и без да се викат журналисти“.

Според източници на „Медиапул“ централата на банката е била проверявана по сигнал на Ковачки, а в кметството са търсени документи по сигнал за балите с боклуци и общинското дружество „Чистота Искър“, което без правно основание било преотстъпило тази дейност на друга фирма. Този случай бе разкрит от общински съветници от БСП още през лятото на миналата година, после материалите бяха изпратени като сигнал в прокуратурата от кмета Йорданка Фандъкова. Според БГНЕС прокурорите проверявали в общината документация, свързана с бивш кмет, с парични потоци и други крупни сделки.

Досега обаче за нито едно дело, свързано с общината, а такива има десетки, прокуратурата не е влизала по такъв демонстративен начин. Затова версиите за търсене на документи по стари разследвания изглеждат малко вероятни. Контекстът, в който се случи вчерашната показна акция, е, че преди няколко дни офисите на ключовия общински съветник от ГЕРБ и автомобилен състезател Орлин Алексиев станаха обект на претърсване. Последваха коментари от страна на главния секретар на МВР и на депутати от БСП, намекващи за съпричастността му към пресечения във Франция канал за кокаин в гуми на автомобили от ралито „Дакар“. МВР заяви, че лидерите му са българи, след това не отрече, че обискът на Алексиев е свързан със случая, и съобщи, че в офисите му са горени документи. Последваха задочна размяна на реплики между депутати от БСП, които обявиха, че ГЕРБ има връзка с кокаина, и предупреждение от страна на Алексиев, че ще съди всеки, който го клевети. Съветникът, освен ключова фигура на бившите управляващи, се занимава и с големите обществени поръчки в София, с бюджета на столицата, с приватизацията. Самият Алексиев преди ден обяви, че атаката срещу него е заради Общинска банка.

Проверката по случая не е приключила, каза вчера пред БНР главният секретар на МВР и главен комисар Светлозар Лазаров. „Тепърва ще се проверява отношението на всяко едно лице. Аз лично не си спомням някой от МВР да е издал присъда или да е повдигнал обвинение на г-н Алексиев. Ние сме работили по закон. Ако някой има претенции към нашата работа, нека да оставим политическите коментари настрана и да ме извикат във вътрешната комисия – кога, къде и на какво основание сме действали“, заяви Лазаров. „Фокус“ съобщи, цитирайки френски медии, че френските власти са повдигнали обвинения срещу двама испанци за внасяне на упойващи вещества и участие в престъпна мрежа. Обвинените били около 30-годишни и отговаряли за транспорта – шофьорите са на камиона и колата, в които е открит кокаинът. Според местната полиция скоро щяло да има още арести в Испания.

Прокуратурата не даде абсолютно никаква информация за случващото се. Говорителят и зам. градски прокурор Зорница Таскова каза за „Сега“, че на този етап няма какво да сподели с медиите за нито една от вчерашните акции. Полицейските автомобили останаха демонстративно пред общината и пред банката през целия ден. След обяд към 16.30 ч. прокурорите си тръгнаха оттам с папки с документи в ръцете.

Кметът Йорданка Фандъкова коментира единствено, че вчера сутринта при нея дошли двама представители на Софийската градска прокуратура с писмо за оказване на съдействие. „Дала съм им цялата възможност за достъп до информация, за достъп до документация, която ги интересува. Главният секретар на общината Ралица Стоянова им съдейства напълно, така че не мога да кажа защо им е и полицейско присъствие“, заяви Фандъкова пред БНР. Тя отказа коментар за какво е поисканото съдействие, защото не знае доколко информацията е конфиденциална, но изрично подчерта, че разговорът, който е водила с прокурорите, не засягал Общинска банка.

Час след началото на операцията на прокуратурата, около 11 ч., от сградата на улица „Московска“ 33 излезе Ботьо Ботев, директор на „Вътрешен контрол“ към общината. Той отрече вътре да има полицаи или да се правят обиски. От пресцентъра на кметството коментираха, че нямат официална версия, а и да имат, не могат да я коментират, защото носят наказателна отговорност. „Кметът попита проверяващия прокурор дали може да даде информация на медиите, но й казаха, че не може да се дава информация“, уточниха оттам. Шефът на дирекцията по сигурността в общината Красимир Димитров коментира пред „Сега“, че няма информация за акцията и е в чужбина.

НАХЛУВАНЕ

Спецакция имаше и на бул. „Черни връх“ в София, съобщи Би Ти Ви. Тежковъоръжени екипи на жандармерията и полицията са нахлули малко преди обяд в офис на фирма, чийто бизнес е свързан с петролни продукти. От МВР обясниха, че акцията се води от прокуратурата по образувани досъдебни производства, но не отговориха дали операциите в общината и в търговското дружество са свързани. /Сега/