Показват творби на Жул Паскин в ГХГ

Изложба от непоказвани досега произведения на художника Жул Паскин ще бъде открита в Градска художествена галерия-Пловдив. Тя е под мотото „Жул Паскин, от Видин до Париж” и включва 118 творби от частни колекции в Париж, Люксембург, Осло, Лондон и Тел Авив. Емблематичният художник е роден на 31 март 1885 г. във Видин.

След 7 години семейството му напуска България. В изложбата могат да се видят някои от най-ранните му творби от 1905 г., също и от неговия американски и парижки период, от пътуванията му до Тунис и Куба, представени в живопис, рисунки и графика. Жул Паскин, когото наричат „принцът на Монпарнас”, е от най-ярките представители на Парижката школа и френската бохема.

Той избира Париж, за да сложи край на живота си, защото е убеден, че е достигнал границите на творческата си креативност. Последната негова изложба в България е осъществена през 1975 г. в Националната изложба за чуждестранно изкуство в София, а настоящата се организира със съдействието на Алианс Франсез-Пловдив. /р.Пловдов/