Асфалтът цъфна преди овошките: “Дунав“ стана „Дунавски вълни“!

Основните улици в Пловдив отново заприличаха на швейцарско сирене, въпреки че ремонти се правят всяка година. На пръсти се броят градските булеварди, където асфалтът не е разбит.

Най – опасно е Голямоконарско шосе и асфалтираната част на “ Васил Априлов” от северната страна на реката. Източното платно на моста е в ремонт, западното е кръпка до кръпка, но дупки няма. Принудителният слалом за шофьорите започва веднага след моста. Пред ресторант “Хитър Петър” на настилката са цъфнали най-малко пет дълбоки кратера. Точно преди кръстовището зее яма, подобна на фуния. Ако не внимаваш, спукана ти е работата – или ще разбиеш карбуратор, или ще изкривиш джанта, или ще счупиш заден или преден мост. След кръстовището асфалтът на шосето е сцепен по средата. Пукнатината е поне три пръста широка.

На двадесетина метра настилката е нацъфтяла напречно. Сто процента гаранция, че ако не се ремонтира, след няколко месеца ще се отвори цял трап. Шахта без капак на западното платно на бул. “Васил Априлов”, точно пред сградата на областта, допълва отчайващата картина на амортизираните градски пътища. Бул. “Дунав” пък отдавна е прекръстен от живеещите в района на “Дунавски вълни”. По-малката, но също натоварена ул. “Делянка” до КАТ също беше гробница, но наскоро е асфалтирана. Бул. “6 септември”, саниран с четири сантиметра смес само преди година и половина, е набразден с пукнатини. Това са потенциални дупки, ако навреме не се запълнят.

През 20 метра има ями  от западната страна на ул. “Копривщица”.  Булевардът е кърпен многократно, но ползата е малка, защото всяка зима се отварят нови кратери. “Копривщица” отдавна плаче за  тотален ремонт. Встрани от пътя дори се въргаля автомобилен тас, явно счупен в някоя от зловещите дупки. И пътят под Коматевския надлез отново е нацъфтял. Три големи ями – една до друга, дебнат непредпазливите шофьори точно под моста.  Разбита е настилката и на бул. “Никола Вапцаров”, извън асфалтираните през миналата година участъци. Малко след кръстовището с Коматевско шосе в посока Втора градска болница има още една предпоставка за пътно – транспортни произшествия – шахта без капак. Подобен на лунен пейзаж е участъкът от Рогошко шосе след табелата на Пловдив до Екарисажа. Дупките са толкова нагъсто, че за шофьорите е почти невъзможно да ги заобиколят. Само преди седмица “Марица” писа за собственик на таксиметрова компания, който води серия от дела срещу общината и Агенция “Пътна инфраструктура” заради повредените си автомобили. В участъка през последните две години има катастрофи с три смъртни случая.

Бул. “Санкт Петербург” уж беше в ремонт през миналата година, а на кръстовището преди “Лаута” асфалтът отново е разбит. Постоянно се отварят ями по бул. “Руски”, въпреки честите акции на район “Централен” за  запушване с кръпки. Настилката на бул. “Христо Ботев” между Централна гара и Коматевския надлез е осеяна с дупки и от двете страни. Шофьорите се чудят защо всяка година за ремонт на улиците се дават милиони левове, но отново продължаваме да си разбиваме колите в  хиляди кратери. /Марица/