Вход свободен за наши и турски тирове

Двете страни махат еднократните разрешителни за превози

Пълна либерализация за еднократните разрешителни за двустранните и транзитните превози договориха министърът на транспорта Данаил Папазов и турският му колега Лютфи Елфан. Това стана на среща в Анкара в понеделник следобед, която продължи 6 часа.

Отпадането на разрешителните ще бъде записано в нова спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари между двете страни.

Документът трябва да е готов до края на март а до края на април и да е подписан. Сегашната спогодба е от 1977 г. До влизане в сила на новото споразумение страните се договориха двете администрации напълно да съдействат на превозвачите.

По време на разговорите Папазов и Елфан се споразумяха и за значително увеличаване на разрешителните за трети страни. Това беше и едно от основните искания, които България имаше към южната ни съседка. В момента документите, които получаваме, са 1100, а желанието ни е те да достигнат поне 5000.

Предстои да стане ясно дали либерализацията ще обхване и входната такса от 43 евро, която турските превозвачите плащат при преминаване на границата. Средно за година от нея България събира 11 млн. евро.

До спешните преговори се стигна, след като в края на януари Турция обяви за невалидни еднократните разрешителни за наши превозвачи. Това доведе до блокада на границата повече от 10 дни.

В момента южната ни съседка получава 250 хил. транзитни разрешителни и предоставя на България 10 хил. Двете страни си разменят и по 32 хил. документа за превоз на товари.

Георги Петърнейчев, председател на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ), коментира, че ефектът ще е основно за малките и средните превозвачи за които ще се намалят разходите и ще могат да се формират по-добри печалби. Например превозвач с 10 15 автомобила прави по около 500 превоза до Турция, за които административните разходи достигат 25 хил. лв. на година. Тази сума ще бъде спестена сега. /Монитор/