Янаки Стоилов: Има риск Изборният кодекс да не се приеме

„Има риск да не се приеме Изборният кодекс, защото тези два дни започват да стават критични и ако още ден – два се провалят, тази работа няма да може да бъде завършена”. Това каза пред Нова тв Янаки Стоилов – зам.-председател на ПГ на „Коалиция за България” в НС.

Ако този сценарий се случи, или настоящият закон ще продължи да действа, или трябва да се направят някакви малки промени в настоящия закон, уточни той.

Стоилов все пак очаква днес да има дискусия в пленарната зала, която да затвори темата и за майчиния език.

„След като парламентът не успя да работи няколко пъти, поставя се въпросът каква е реалната възможност той да решава проблемите”, коментира Стоилов. Причината той вижда в „непремерени изказвания на представители на ДПС”. В понеделник заседанието според негои е било „огледално изражение на това, което се случи в петък, но този път заради „Атака”.

На въпрос за най-спорната за депутатите тема в новия Изборен кодекс – за възможността да се агитира на чужд език с превод, Янаки Стоилов каза: „За мен проблемът е, че зад темата за езика се появиха много по-дълбоки разделения. Това засилва чувствителността на българския гражданин. Изказването на Хафъзов не е случайно. Друг е въпросът дали е преценен ефектът. Съдържанието на речта му постави в деликатно положение и ДПС”.

По думите му всички, които искат „да се къпят в крайния национализъм и популизъм, искат да се нагнетява напрежението”. /Труд/