Еколози искат МОСВ да спре строежа върху дюните край Несебър

Бойко Борисов, по чието време гръмна скандалът, им „честити“ багерите върху защитените зони

Министерството на околната среда и водите може да спре строежа върху дюните край Несебър само с една заповед. Това каза вчера пред „Сега“ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Според него обаче държавата държи тази територия да бъде застроена. От събота на терена, около който гръмна скандалът „Дюнигейт“, започна отново подготовка за строителство. Това стана възможно, след като в петък Административният съд в Бургас отмени като незаконосъобразна заповедта на Районната дирекция за национален строителния контрол (РДНСК) в Бургас за спиране на строежа. Решението е подписано от съдия Станимир Христов. Според магистратите началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението на строеж на несебърската фирма „СЛЕ груп“ за парцела в местността Кокала. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Освен това строителната инспекция трябва да плати и съдебните разходи в размер на 1100 лв.

Намеренията на „СЛЕ груп“ са да построят 122 еднофамилни жилищни сгради върху 29 декара дюни. Още на другия ден след произнасянето на съда на терена са започнали подготвителни дейности за възстановяване на строителството. В продължение на няколко часа бригада работници разчиствала растителността и поставила фургони.

Според Тома Белев строежът може да бъде спрян и от директора на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Бургас, както и от РДНСК – Бургас. Коалиция „За да остане природа в България“ ще поиска от всички отговорни институции работата по обекта да бъде забранена. Белев обясни, че основание за заповедта може да бъде нарушаване на правилата за „Натура 2000“. „Теренът е част от мрежата „Натура 2000″, защото на територията има изключително редки сиви дюни“, обясни екологът.

Скандалът около застрояването на несебърските дюни избухна в последните дни на 2012 г. Тогава се разбра, че теренът е продаден на занижени цени в края ноември 2012 г. от земеделското министерство на физическото лице Димитър Петров за 581 хиляди лева. След като придобил имота, Петров го е препродал още на следващия ден на фирмата „СЛЕ груп“ на седем пъти по-висока цена. След по-малко от месец фирмата получи разрешение за строеж, без да е направена каквато и да било екооценка. След като започнаха протести на еколози, по настояване на експремиера Бойко Борисов РДНСК издаде заповед за спиране на строителството. Мотивите на дирекцията бяха, че за някои части на обекта липсват идейни проекти.

В края на 2012 г. тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов отиде на проверка и заяви, че не открива там дюни. По-късно той бе опроверган от експертиза на БАН. За да се спрат подобни случаи в бъдеще, бяха променени няколко закона. Все още обаче дюните не са нанесени в кадастралните карти, за да се знае къде точно се намират. В момента не е ясно и дали отмяната на заповедта за спиране на строежа дава автоматично право на инвеститора да поднови работата на обекта.

НЕВИННИ

Вчера бившият премиер Бойко Борисов „честити“ на еколозите багерите на дюните в Несебър. „Сега да им е честито на еколозите. Ще кажат, че злорадствам, но действително злорадствам. Искам да им е мъчно за мене!“, коментира той по повод започналите строителни дейности на дюните в Несебър. „Защото аз ги чувах, аз сменях закони, аз спирах закони, слагах мораториуми, за да бъде България чиста. С Лили Павлова носехме блатни кокичета! С ръчички чистехме археология! Една година щъркелчетата чаках на гара Яна с Иво (Ивайло Панев, бел. ред.), кмета на „Кремиковци“. Трябваше да се излюпят щъркелчетата, за да мине магистралата, да могат да отлетят. Така сме гледали екологията. Само мир да е!“, каза Борисов. И напомни гаранцията на Сергей Станишев, че няма да се строи по Черноморието. Борисов вероятно забравя, че под сделката за продажба на дюните стои подписът на бившия заместник-министър на земеделието от кабинета на ГЕРБ Светлана Боянова. Нейното обяснение беше, че подписала, защото й се носи за подпис. Подготовката за строеж върху имота обаче се подготвя още от периода 2007-2008 г., когато на власт е тройната коалиция. През 2007 г. е одобрен подробен устройствен план на земите и те са предвидени за застрояване, а година по-късно теренът е изключен от горския фонд.

ПОСЛЕДСТВИЯ

Не е ясно дали решението на Административния съд в Бургас ще окаже въздействие върху наказателното производство срещу кмета Николай Димитров и главния архитект на Несебър Валентин Димов. Те са обвинени за престъпление по служба, свързано със статута и режима на строителството в спорния имот. Удължаваното няколко пъти досъдебно производство бе образувано от Окръжната прокуратура в Бургас. Вчера пред Фокус наблюдателят по делото – окръжният прокурор Калина Чапкънова, посочи, че не може да коментира, защото не е запозната в подробности с решението на съда. Тя добави още, че наказателното и административното производство са самостоятелни. /Сега/

1 comment

  1. Благодаря ви за тази статия и за важният проблем, който е време вече да се реши и веднъж завинаги да се забрани всякакво строене по тези места.А не всяка година да е едно и също, как някой тръгнал да строи, а пък са били защитена местност.Тогава идва въпроса как се е сдобил с разрешително и тук трябва да се хване този,който се е подписал, че може. Радвам се че е забранено,поне за сега.Ако се строи с това темпо, някакви си блокчета,които кой знае с какво качество са то до къде ще се стигне. Да няма къде да си слагаме кърпите ли?

Коментарите са изключени.