Протестиращи: „23 години ги търпяхме, стига толкова“

Със скандирания, гърмежи на бомбички и димки множеството от протестиращи се отправи
към офис на ДПС.

„Призовавам ви от днес да окупирате всички централи на движението в страната“, обърна се към протестиращите Елена Ваташка – шеф на сдружението на феновете. Чуха се гласове за бунт като тези в Украйна. „23 години ги търпяхме, стига толкова“, ревеше мнозинството.

В момента с развети знамена и скандирания протестрищите вървят по лъвовия булевард „Цар Борис lll“. „Искаме да живеем в България“, крещят малки деца. Никой от турското консулство не излезе.

Рано сутринта привърженици на ВМРО – БНД отидоха на дипломатическа мисия и опитаха да връчат на консула картината „На нож“, за да си я сложи над главата. Прочетоха декларация, искайки консулът да бъде персона нон-грата и да е отлъчен от страната.

Повече от три часа градът е блокиран и обгазен от непрестанните димки и самоделни бомбички. Въздухът мирише на барут. Мощни бомби разтърсиха тунела в Пловдив. На път към ДПС един от взривовете бе толкова силен, че от лампите на съоръжението започна да пада пепел. „Свобода или смърт на турците“, скандираха феновете. Преди това, минавайки покрай Пловдивската митрополрия, тълпата изригна „къде е църквата“.

Плътни кордони с жандармерии са заградили ДПС в Пловдив, а от другата страна на пътното платно върви множеството, скандирайки „Долу ДПС“. Горят червени факли. До офиса на ДПС потрошиха вестникарска лафка с павета и грабнаха вестниците, които бяха по етажерките и ги накъсаха и разпиляха. Жандармерията се намеси.

„Хора, които не са ходили войници, вижте какво правят“, коментира пловдивчанката Елена Шейтанова по повод действията на разярените фенове. /24часа/