Куюмджиев: ЕРП-тата наливат пари в дружествата си майки

ЕРП-тата са като златни кокошки, над които всички бдим. Когато ти си добър стопанин, ще инвестираш в подобряване на услугата си. Те само препродават енергия, искат да получават парите си веднага от държавата, няма такъв друг бизнес. По-голямата част имат сервизни договори с дружествата си майки, в които наливат пари. Това заяви депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев по bTV.

„Ако хората вътре в етажната собственост сами си измерват потребената топлинна енергия, сметките им ще паднат. Топлината не е индивидуална, това е така само когато топлината от абонатната станция влиза директно във вашия апартамент. Сметките на гражданите, които успеят да се споразумеят, веднага ще паднат. Идеята е сметките да се формират на кубатурата на апартамента“, коментира Куюмджиев.

Тъжно ми е, че в днешно време в България има хора, които казват, че 30 лева не са пари. Цялата енергийна системата на страната страда от липсата на доверие на гражданите към нея, смята той. Според него по новия начин на изчисления на сметките за парно са по-справедливи. „Ние искаме да поощрим хората да се сдружат и да се разбират“, каза още депутатът.

Доколкото зависи от нас няма да допуснем поскъпване на тока, увери той. Надявам се, че ДКЕВР ще се съобрази със ситуацията в страната и няма да позволи да се утежнява повече животът на хората, допълни Куюмджиев.

Според него темата за АЕЦ „Белене“ не е забравена.

Партията ни е с най-последователна политика към ядрената енергетика. Имаме тотален хаос при този проект. В програмата на конгреса беше записано като клауза „Завършване на проекта „Белене“, потвърди Куюмджиев. /24часа/