След спешно писмо от Брюксел общият устройствен план на Царево е спрян

evropa

Министърът на околната среда Искра Михайлова днес е подписала заповед за принудителна административна мярка „спиране на действието“ на Общия устройствен план на Царево до изработването на нов и влизането му в сила заедно с нова екооценка, съобщиха от пресцентъра на ведомството й. Михайлова, цитирана от БТА, обяснява действието си с „писмо от Брюксел“, както и с гражданските протести, с писма на граждани, които искат да строят и с жалби от неправителствени организации, според които се нарушават правата на собствениците
на земи.

„Направихме анализ на ситуацията и си дадохме сметка, че при тази неяснота не може да продължава развитието на региона. Най-добрият вариант е да се направи пълна актуализация на целия общ устройствен план, да се направи екологична оценка като междувременно се спре действието на плана с тази принудителна мярка до изработването и влизането в сила на новите правила“, коментира този вторник Михайлова.

Само до преди седмица тезата на екоминистъра, както и на всички други отговорни органи в кабинета беше, че няма нужда от спиране действието на целия Общ усторйствен план, защото и частични изменения в него са достатъчни придония парк Странджа да бъде защитен от застрояване, а това решавало целия проблем в общината.

„Бърза поща“ от Брюксел

Изненадващо обаче посоката на официалните действия беше сменена в последния ден от миналата работна седмица (7 февруари), когато министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева издаде заповед да започне проектиране на изменение на плана за цялата територия на общината, с което също спря изпълнението му.

В същия този ден (7 февруари), часове преди „решителната стъпка“ на Терзиева, правителстото ни е получило официално писмо от Европейската комисия с искане за спешна информация какво се случва с Общия устройствен план на Царево, научи „Дневник“ от източници, пожелали анонимност. Крайният срок, който комисията е дала за обратен отговор в случая е бил две седмици или 14 дневен срок, а обичайното време, което ЕК дава при подобни казуси е 70 дни. От писмото на комисарите става ясно, че България няма да получи удължаване на срока. Редакцията ни отправи питане към МОСВ и МРРБ за писмото на ЕК, но вместо отговор, получи съощение до всички медии за заповедта, която Михайлова мотивира с „писмо от Брюксел“.

В същото време природозащитниците все още не са сезирали Комисията въпреки заканите си. Мотивът за изчакването е, че са се надявали „екоминистърът да се вразуми и да предприеме адекватни действия.“ Не е ясно кой е информирал Брюксел за новите действия около ОУП на община Царево, който изненадващо влезе в сила с окончателното решение на Върховния административен съд от 15 януари и предизвика масова негативна реакция и граждански протести заради заложеното в него плътно застрояване на Южното Черноморие.

„Самият факт, че регионалният министър спира в момента плана означава на практика, че той е действал без екологична оценка. Това доказва от своя страна, че три важни европейски директиви не са отразени в нашето законодателство, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Според него, и Терзиева, и Михайлова сега спират действието му в закъснял опит да предотвратят именно наказателните процедури. Със сигурност те не могат да предотвратят всичките наказателни процедури, които ни грозят. В конкретния случай Европейската комисия дори няма нужда да проучва, за да прецени дали да стартира такава, самите заповеди на министрите са достатъчно доказателство за това, обясява Белев. /Дневник/