Дефицитът на турски зарзават наду цените

Дефицитът на турски зарзават наду цените на гръцките и българските зеленчуци. Заради блокадата на Капитан Андреево и Лесово тировете с турска стока по тържищата в областта драстично намаляха.

Вчера сутринта на борсата в Първенец се разтоварваха едва четири тира, докато обичайно бройката им по това време е над десет, даде ориентировъчна справка изпълнителният директор на дружеството Христо Панайотов. По пътя към другата голяма борса на едро в Плодовитово тирове въобще не се виждаха, разказва търговка, която ежедневно пазарува оттам.

За сметка на това пък паркингите край мотелите бяха пълни с камиони с празни каросерии, чиито шофьори предпочитат да отдъхнат под покрив, отколкото да висят по блокираната граница, допълва наблюденията си жената.

Новите цени на гръцките зеленчуци изненадаха вчера дори и търговците – ветерани. За няколко дни цената на кило домати скочи на едро от 1.20 лева на 1.60 лева. По-хубавите се купуват от борсите дори за 1.90- 2.00 лева. Вчера пазарихме кило българска краставица за 3.50 лева, на следващия ден трябваше да платим 3.70 лева, онагледява динамиката продавачка от пазара на ул. Младежка. По това време на годината родната краставица винаги е била скъпа, но такъв драстичен скок за няма и 24 часа отдавна не е имало, коментират и колегите по сергии. Чушките за пълнене се купуваха вчера на едро за 3.50 килото и така до крайния купувач стигаха за минимум 3.80 лв. Който се беше презапасил с количества продаваше на доста под тези цени, но след няколко дни старото зареждане ще бъде изчерпано и щем не щем ще слагаме новите етикети, коментират продавачи на зеленчуци.

Голяма част от търговците в Пловдив напоследък предпочитат гръцкия пред турския зарзават. Една от причините е, че турските домати например са така подредени в кашона, че да се вижда само горният ред, а отдолу стоката не е в толкова добър търговски вид. /Марица/