Ами ако и Пеевски, и Цветан Цветанов казват истината?

Депутатът от ДПС има медии, които слагали чадър над престъпни босове, а двамата се обвиниха взаимно в намеса в съдебната власт чрез главния прокурор

Две интервюта от понеделник – на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов пред bTV и на депутата от ДПС и неслучил се председател на ДАНС Делян Пеевски пред pik.bg показаха нагледно процесите по върховете на съдебната, законодателната и изпълнителната власт.

Накратко – в интервю пред bTV Цветан Цветанов обясни, че Делян Пеевски контролира и управлява прокуратурата, Висшия съдебен съвет, главния и зам.-главния прокурор. Бившият вътрешен министър каза, че Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов са ходили на срещи при Делян Пеевски в парк-хотел Берлин – част от който е собственост на фирма на майката на Пеевски, Ирена Кръстева. Срещу Борислав Сарафов пък имало сигнал, който е бил прикрит от главния прокурор Цацаров.

Няколко часа по-късно Делян Пеевски отговори на Цветан Цветанов в интервю пред www.pik.bg. Тук правим едно уточнение – позволихме си да се позовем на информация от този по-скоро противоречив сайт поради няколко причини – интервюто е подписано (от главния редактор на сайта), по принцип депутатът не дава интервюта, а последният път, когато беше цитиран от „Пик“ (покрай репортажа на Arte), Пеевски потвърди казаното през медиите на майка си.

Какво всъщност казва скандалният политик и бизнесмен? Той потвърждава за тристранна среща в кабинета на Цветан Цветанов в МВР. На нея първо са били само двамата (Цветанов и Пеевски), а после дошъл и Цацаров. На срещата Цветанов „поискал ултимативно“ от Цацаров да „назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор“ и „гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине.“

И още: „Цветанов поиска в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва.“

И още: „искаше Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова…Цветанов каза, че много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода. Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка.“

После Делян Пеевски коментира в интервюто, че се е срещал много пъти с Цветанов в кабинета му. „Молбата му – ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки“. И после изброява: „Ами например за Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил. Със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие“..“

Какво разбираме от всичко това?

Първо – Делян Пеевски си признава, че има медии. Не че сме се съмнявали, но в случая признанието идва от самият им собственик. Този факт силно се разминава с подадените от Пеевски декларации пред Сметната палата и тези по Закона за конфликт на интереси. Той никога не е декларирал, че притежава фирми, които издават медии.

Второ – тези медии се използват за „прикриване“ на този или онзи. Услуга, която може да се поръчва от хора, които са на власт (не че не го знаехме, но друго е да го каже собственикът им). От високопоставен представител на държавното обвинение „Капитал“ научи, че действително е имало разработки срещу Йосиф Йосифов от Сливен и Кирил Киров-Японеца, но „имало съпротива за работата по тях“ от страна на МВР.

Трето – подозрението, че Цацаров е избрал екипа си от заместници под външен натиск намери своето потвърждение. Делян Пеевски казва, че Цветанов „поискал ултимативно“ шуменският прокурор Ася Петрова да бъде назначена за зам.-главен прокурор. И действително – Цацаров предложи, а ВСС избра Ася Петрова за поста.

В средите на прокуратурата, това беше изненада – до този момент тя беше известна само с работата по делото „Килърите“ (едно от най-свидните за Цветанов) и с това, че придружи Цветанов при обиколката му в САЩ през февруари 2013 г.

Четвърто – Румяна Ченалова – съдия по делото срещу Алексей Петров (т.нар. дело „Октопод“) се ползва със симпатиите на Цветан Цветанов.

Това поставя няколко въпроса – дали е била избрана чрез софтуера за случайно разпределение на дела (неговата обективност беше поставена под въпрос и от съдии, и от НПО, и от Европейската комисия). Съмненията се засилват и предвид факта, че ръководител на Софийски градски съд, където се гледа делото, се ръководи от семейната приятелка на Цветанов – Владимира Янева. Срещу Ченалова действително има разследване в Македония за измама в особено големи размери, а „Капитал“ писа за това през март 2013 г. Етичната комисия на ВСС замота топката и дисциплинарно производство беше образувано чак през лятото, когато ГЕРБ вече не бяха на власт.

Пето – Колко зависим е ВСС? Съмненията за неговата независимост бяха поставени от ЕК в последния доклад. Никога не сме се съмнявали, но думите на Цветанов и Пеевски са потвърждение на съмненията, че политически и икономически субекти могат да влияят на назначенията и то на най-високите постове в съдебната система.
Тази зависимост на ВСС има и други измерения – случаят с Ченалова е доказателство за това. Действията срещу нея започнаха, не когато бяха изнесени фактите, а когато нейният покровител (Цветанов) вече не беше на власт. През това време тя продължава да правораздава.

Шесто – Какъв е бил форматът на срещите между Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров? Между другото, предишният път когато въпросът с това кой кого е заварил в кабинета на Цветанов (Цацаров с Пеевски или Цацаров с Цветанов или само Цацаров или само Пеевски и т.н.) попитахме по реда на Закона за достъп до обществена информация вътрешния министър Цветлин Йовчев колко пъти Пеевски е влизал в кабинета на вътрешния министър през последните години и каква е била целта на срещите им. Цветлин Йовчев отказа да предостави достъп, защото така щели да бъдат нарушени личните данни на Пеевски. Съдът отмени на първа инстанция отказа на Йовчев, но той обжалва. Очевидно бившият председател на ДАНС, а после съветник на Бойко Борисов, не иска да се разбира какво точно е правил Пеевски при Цветанов.

Във всяка държава с работещи и независими институции, признанията на Цветанов и Пеевски трябваше да предизвикат реакция.

Така например прокуратурата може да възложи на НАП да установи реалното имущество на Делян Пеевски; да провери в собствените си регистри дали е имало сигнал срещу Борислав Сарафов;
ВСС, след като първо убеди обществото, да провери случайното разпределение на делото „Октопод“ и да обясни – прикривана ли е съдия Ченалова.

Пак прокуратурата трябва да каже как са се движили всички дела срещу Киро Японеца и Йосиф Йосифов и т.н. и т.н.

Това разбира се може да стане ако имаше независима прокуратура, чийто ръководител не ходи на крака при вътрешния министър, за да получи указания кого да сложи за свой заместник, в унизителното присъствие на трети лица. /Капитал/