Цветлин Йовчев: Разследват липсващи 200 000 лева за бежанци

Образувано е досъдебно производство от прокуратурата за изразходваните средства, заделени за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

През цялата минала година е отчетено 2,5 пъти нарастване на нелегалните мигранти, пресекли незаконно българската граница. Степента на подготвеност на местата за настаняване на бежанци и административният капацитет на Агенцията за бежанците показват неподготвеност, недостатъчни места. Имало е оценка, че трябва да се открият нови 800 места, но това така и не се е случило, посочи Йовчев.

По думите на Йовчев било е планирано да се заделят за това средства, но те така и не са заделени. Били са заделени 200 000 лева за изграждане на палатков лагер за настаняване на бежанци, но за какво тези средства са изразходвани в момента не може да се каже.

„Заварихме в Харманли буренясала поляна, без ток, вода и канализация. Това е отразено в документи и е образувано досъдебно производство от прокуратурата“, допълни още Йовчев.

За 2011 година са издадени 192 бежански статута, за 2012 – 177, за 2013 – 2462 статута; само за януари 2014 година са издадени 833 статута, каза още Йовчев. /24часа/